Забележителности в Истанбул

Вашата оценка
Истанбул безспорно е сред градовете с най-голяма културно, историческо и стопанско значение в света. Разположен едновременно на два континента – Европа и Азия, той има еднаква стойност, както за християнския, така и за мюсюлманския свят.
В Истанбул се издигат двата моста, свързващи Европа с Азия над протока Босфора между Черно и Мраморно море.
В миналото градът е именуван Византион, Цариград, Константинопол, а народите преминали през земите му оставили част от културата си и построили домове и храмове.
Сред основните забележителности на града са Света София, Синята Джамия, Топкапъ, Капалъ чарши, Долмабахче, желязната църква Свети Стефан и др.

Света София в Истанбул е издигната по време на император Константин като базилика. От V век църквата носи името – Света София (Агиа София) или Божествена мъдрост. След голям пожар, църквата е опожарена до основи и реставрирана отново по време на управлението на Теодосий II. Втори пожар срива църквата по време на въстанието Ника (532) и бива възстановена от императорската съпруга Теодора. Конструкцията на новата...
Джамията на султан Ахмед е разположена срещу Света София и представлява една от най-изумителните архитектурни забележителности на Истанбул. Наречена е синята джамия, заради специфичната облицовка от сини плочки. Целта на строежа е била да засенчи Света София по мащаб и конструкция. Султан Ахмед възлага на архитекта Мехмед Ага амбициозния строеж, който отнема седем години. Само година след завършване на строежа сул...
Кулата Галата е построена от генуезката колония в Истанбул през 1348 като част от защитно укрепление. От върха на кулата се открива гледка към града и Златния рог. Хубавото е, че днес не е нужно стълбите да се изкачват пеша, заради туристите е монтиран асансьор. Горните етажи на Галата помещават ресторант, облагодетелстван от прекрасната гледка. Това е преживяване, което определено си заслужва.