Забележителности във Варшава

Вашата оценка

Кралският дворец е построен на мястото на някогашният замък на мазовските князе. Изграден е през периода 1598 – 1618 г. за полския крал Сигизмунд ІІІ Ваза. Намира се на площад върху изкуствен хълм в началото на Стария град- „Старе Место”. Във всеки от краищата на фасадата му има квадратна кула, на върха на която има копие. По средата на основата му има кула, наречена Сигизмунд. Дворецът претърпява няколко разрушен...
Паркът Лажиенки се намира в Новият град „Нове Место” и е едно от най-красивите места за отдих в града. Там се намира паметника на Шопен и Дворецът на водата и амфитеатъра към него. Също така там се е и дворецът Мишлевицки и Старата и Новата оранжерия. Паркът има красиви езера, около които спокойно се разхождат пауни и патици.
Дворецът на културата и науката във Варшава е осмата най-висока сграда в Европейския съюз, както и най-високата такава в Полша. Висока е 231 м. Първоначално е била известна като Дворец на културата и науката „Йосиф Сталин”. Дворецът е връх на социалистическия реализъм, който днес обаче е превърнат в център за развлечния. Има 42 етажа, на които има музеи, театри, университет, кина и конферентна зала.