Площад Бра

Вашата оценка
Основният площад на Верона - площад "Бра", е един от най-големите площади в Европа. Той функционира като вид зала за пристигане, преди да влезете в центъра на града. Терминът "brà" произхожда първоначално от немската дума "breit" (широк) и се отнася до широкия площад пред градските порти. Дори днес Площад Бра е красив и широк площад в сърцето на Верона с много открити пространства и уютни улични барове. Многобройни исторически сгради от различни епохи от древността до наши дни заобикалят площада.

Ресторанти, великолепни дворци и сгради, датиращи на повече от 2000 години, обграждат Пиаца Бра във Верона. На север, внушителният римски амфитеатър се издига високо над площада. Портата на Портони дел Бра и части от средновековната градска стена обграждат площада на юг. Директно до градските стени ще се намира неокласическия Палацо дела Гран Гуардия и археологическия музей. На югоизток от площада се намира кметството на Верона, построено през 1840 г. от австрийците. От стъпалата му можете да се насладите на прекрасна гледка към Пиаца Бра.

Площад "Бра" е павиран с розов мрамор от региона Валполинела. Центърът на просторния площад е доминиран от конна статуя на италианския крал Виторио Емануел II (1820 - 1878 г.). Статуята на първия владетел на обединена Италия е била открита на 9 януари 1883 г., петата годишнина от смъртта на царя.

Фонтанът в парка, фонтата на Алпите или Мюнхер-Кинлбрунен, е построен по повод побратимяването на Верона с Мюнхен и е спонсориран от германците - в замяна на статуя на Жулиета, която е издигната в Стария град в Мюнхен. Хората на Верона често се шегуват с фонтана, наричайки го " Лимоноизтисквачка ", защото има такава форма.

В резултат на побратимяването на Верона с Мюнхен е издигнат и паметника на разселените италианци в германски концентрационни лагери, намиращ се под дърветата на Пиаца Бра.

Пиаца Бра е все още е едно от най-оживените места във Верона с много хубави ресторанти и улични кафенета. Ако имате достатъчно време, трябва да останете тук известно време и да се насладите на атмосферата на това красиво и историческо място.