Къщата на Жулиета

Вашата оценка 5 от 1 глас
Ромео и Жулиета на Уилям Шекспир, публикувана за пръв път през 1597 г., се смята за първата романтична трагедия, написана някога. Това обаче не е трагедия в мащабите на Отело, Хамлет или Крал Лир, а по-скоро трагична поредица от недоразумения. Те са причинени от продължаващата кавга между семействата на Монтеки и Капулети (които действително съществуват!).

С писането на Ромео и Жулиета Шекспир започва ерата на съвременната драма, ерата, в която животът на обикновените хора става толкова важен, колкото и животът на великите. Това не е историята на царе или царици, генерали или императори, а само на двама млади тийнейджъри, застинали в събития извън техния контрол.

Как така къщата във Верона от 13-ти век се свързва с Ромео и Жулиета завинаги?
Идеята е в името. Къщата принадлежи на семейство Дал Капело, известно като Капеллет. Това било толкова близко до името на семейството на Жулиета, Капулетите, че къщата се превръща в семеен дом на фамилия Капулети във въображението на всички и по този начин дава огромен тласък на туристическата индустрия във Верона.

В двора на къщата на Жулиета има малък балкон с изглед към вътрешния двор, който балкон Шекспир описва в „Ромео и Жулиета“ като една емблематична сцена на обяснение в любов на двама влюбени. Вероятно е най-добре да не споменаваме, че този балкон на Жулиета не е бил добавен до 20-ти век!

Къщата днес е атрактивна тухлена и каменна сграда с градински стени и малък двор. Входът на двора свидетелства за трайната сила на легендата и търсенето на романтика, която всички ние носим в сърцата си. Стените на входа са покрита с любовни писма от романтични души, търсещи вечната любов.

Къщата на Жулиета се намира на Виа Капело и е отворена от вторник до неделя от 8:30 часа до 19:30 ч. и в понеделник от 1:30 ч. До 19:30 ч. Има вход за посещение на къщата, но не и за двора.

Адрес: Via Cappello, 23 - 37121 Verona.
Работно време: от вторник до неделя от 8:30 часа до 19:30 ч. и в понеделник от 1:30 ч. До 19:30
Цени: Стандартна цена 6 евро, Цени с намаление: 4,50 евро (за групи от над 20 туриста, ученици и пенсионери) , 1 евро за деца от 8 до 13 години, безплатен вход с Verona Card.
Телефон: 045 8034303