Катедралата на Верона Санта Мария Матрикола

Вашата оценка 3.8 от 4 гласа
Катедралата на Верона Дуомо Санта Мария Матрикола е фантастична комбинация от романски и готически елементи. Типичният дизайн за Верона от два различни строителни материала се вижда от външната страна. Самата катедрала датира от 8-ти век. На този площад преди това имало малка базилика, която е разрушена при земетресение, след което е заменена от катедралата. Новата катедрала е наречена "Майката църква" - Санта Мария Мартикола. Редица модификации и конструкции обясняват текущия външен вид на катедралата.

Забележителен е фасадният портал на Майстор Никол с два красиви барелефа. През 15-ти век катедралата е реконструирана в неогетически стил. Блестящата бяла кула е завършена през 20-ти век.

Вътрешността на катедралата Санта Мария Матрикола е с богато украсени пътеки и множество параклиси. Първият параклис вляво е известен с олтара "Успение" от Титиан. Картината показва апостолите, коленичили около ковчега на Мария, а майката на самия бог се носи на високи облаци. Коленичещият и молитвеният апостол отляво представлява художника Санмикели.

Във втория параклис отдясно се помещава саркофагът на Свети Агата. Саркофагът е направен в стила на Скалигер през 14 век и показва светеца, тъй като защитава бедните, пасторалистите, златарите и тъкачите от заболявания на гърдите, болести по животните и земетресения.

Можете да влезете в баптистерията на Сан Джовани през незабележима врата вляво от апсидата. Заслужава да се види осмоъгълния шрифт, който е издълбан от един блок от мрамор. На няколко метра от баптистерия ще намерите малък параклис "Света Елена", който разполага с редица мозайки от римски под.