Санта Мария дела Салуте

Вашата оценка 5 от 1 глас
Построен в чест на освобождението на града от чума от 1630-1631. Чумата е отнел около 100 000 души, което представлява повече от една трета от населението на града.

През 1631, един млад архитект Балдасаре Лонгена започва да строи, с одобрението на Великия съвет и дож Николо Контарини. Строителство продължило повече от половин век, и завършва през 1681. А катедралата е осветена след смъртта на архитекта. В катедралата Санта Мария дела Салуте ежегодно се провежда литургия в знак на избавление от чумата.

Повече от един милион дървени греди са били използвани за създаването на църквата, от които над 100 000 са били забити в дъното като пилони. Базилика е изграден под формата на октаедър, увенчан с куполообразна полусфера. Над олтара е достроен вторият купол, с по-малък размер. Основната купол е монтиран върху барабана с петнадесет ребра, всяко от които са сдвоени прозорци рамки от арки.
Входът за катедралата е украсена под формата на триумфална арка. Фасадата е украсена със скулптури на Архангел Михаил, Йоан Кръстител и Дева Мария.

Вътрешното пространство на катедралата представлява осмоъгълник заобиколен от аркада, която преминава в колоната върху която лежи 60 метровия купол. Подът е от мрамор, а Централният олтар на базиликата е украсен с мраморни статуи на чудотворната Дева Мария. В центъра на олтара е почитана икона на Дева Мари.