Остров Бурано

Вашата оценка 5 от 1 глас
Бурано е остров в северната венецианска лагуна, на 11 километра североизточно от Мурано и Венеция, към който е свързана с Канале
Бисато - Канале Карбонера – Скомензера Сан Джакомо: този маршрут от Венеция до Бурано отнема 45 минути с лодка. Островът е леснодостъпен и от Трепорти (10 минути) и Пунта Сабионе (30 минути), два курорта Кавалино - Трепорти, които гледат към лагуната. Днес в Бурано има около 3000 жители, докато общият брой на хората, живеещи във Венеция и неговите острови, е около 60 000 души.

Островът е преплетен с канали, изпълнени с колоритни рибарски лодки, които съответстват на светлите къщи. Типичните къщи на Бурано са главно квадратни и са разделени на два или три етажа. На първия етаж има кухня и тоалетната, а на следващите етажи се намират спалните.

Древна легенда разказва, че рибарите боядисвали къщите си в различни ярки цветове, за да ги видят от далечни разстояния, когато се прибирали от риболов.

Остров Бурано е известен още и със своите дантели. Като атракция за туристите са и тесни улички на острова, на които много дами, седящи на слънце, разговаряйки със съседите си, плетат дантела. За любителите на ръчното плетиво е отворен музеи на дантелата.
Една от впечатляващите забележителности, освен китно оцветените къщи, е и зловещо наклонената камбанария на Църквата Сан Мартино.