Мостът на въздишките

Вашата оценка 4.5 от 2 гласа
Мостът на въздишките свързва сградата на Стария затвор и залите за разпити в Двореца на дожите с Новия затвор, разположен точно срещу тях на отсрещния бряг на канала. Проектант на моста е на Антони Контино, чийто чичо построява моста „Риалто“.

Архитектурата на моста е в стила на Италианския Ренесанс. Мостът е с височина от 11 м, или 36 фута, направен от бял варовик, а в най-горната си част има два прозореца с каменни решетки. Той е бил построен за около две години, като изграждането му е започнало през 1600 г. На самия мост има множеството скулптури, на повечето от които са изобразени тъжни или гневни лица. Той е известен като един от най-добрите примери за архитектура на мост в целия свят.

Името на моста, дадено от Лорд Байрон през XIX век, идва от две легенди. Едната гласи, че осъдените затворници на доживотен затвор, преминавайки от съдебната зала към тъмните килии поглеждали красивата Венеция през прозореца за последен път и въздишали тежко.

Другата легенда гласи, че ако на залез слънце влюбена двойка се целуне, докато минава с гондола под моста, ще се радва на вечна любов. В този случай въздишките са не на затворници, а на влюбени хора, завладени от романтиката на мястото. Тази идея е на английския поет от епохата на Романтизма Лорд Байрон и е изразена в неговите стихове .

По Моста на въздишките е преминавал и прочутият Джакомо Казанова, който, за разлика от много други, е успял да избяга от мрачния венециански затвор.