Венециански карнавал

Вашата оценка 5 от 1 глас
Хиляди туристи идват във Венеция, за да видят и да вземат участие във великолепния карнавал. Да се разхождате в луксозна рокля в магическата природа на този град означава да участвате в наистина изключително събитие. Тези мистериозни, обезпокоителни венециански маски, които ви оглеждат от улиците на града, са част от това, което си представяме, че венецианският свят би бил преди 300 години. Те са непреодолима атракция за това, което несъмнено е един от най-уникалните преживявания в света: повторното живеене на Венеция от 18 век.

Носенето на маски винаги е било повече от просто забавление за венецианците. Тя все още е силно усетена традиция с дълбоки културни корени. Венецианците не само използвали маски по време на официалния карнавал, но и при грабежи и престъпления. Поставянето на маска във Венеция означавало да се вземат забранени свободи, можели да се хвърлят в мощния хазарт, без да бъдете уловени, да правят рисковани бизнес сделките и дори да влизате в манастири, без да ги разпознават.

През 1608 г. Съветът на десетте издал указ, забраняващ на всеки гражданин да носи маски. Маските били разрешени по време карнавалите, официални банкети, празници и на всички важни събития. Бедните благородници използвали маски за просия на улицата, а омъжените жени били принудени да ги носят, когато отивали в театъра.